BM  | EN
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

HUBUNGI KAMI

Kementerian
Perancangan Sumber
dan
Alam Sekitar

Tingkat 3, Wisma Sumber Alam,
Jalan Stadium, Petra Jaya,
93050 Kuching,Sarawak


 

+6 082 313 823

+6 082 313 810

abduls10@sarawak.gov.my
Kemaskini Pada: 25 Jun 2017
Versi 8.0.2
Ceramah Sempena Menyambut Ma'al Hijrah 1432H
Tarikh : 10 Dec 2010
 

Ceramah Ma'al Hijrah 1431HPETRA JAYA, KUCHING : 1 Muharram 1432 Hijrah. Sesungguhnya tahun baharu hijrah mengingatkan kita kepada sejarah penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W. dari Kota Makkah ke Kota Madinah. Penghijrahan Rasulullah ke Madinah menyaksikan pembentukan negara Islam Madinah serta kejayaan ulung baginda mempersaudarakan kaum Muhajirin & Ansar.

Sehubungan itu, satu sesi ceramah telah diadakan oleh Kementerian Perancangan Dan Pengurusan Sumber sempena menyambut Ma'al Hijrah 1432H pada 3 Disember 2010 (Jumaat) yang lepas bertempat di Bilik Mesyuarat KPPS, Tingkat 3, Wisma Sumber Alam. Ia turut dihadiri oleh kakitangan Jabatan Hutan, Kementerian Kemudahan Awam dan PUSAKA.Picture


Hijrah membawa pengertian yang sangat luas. Ia merangkumi perpindahan kepada kehidupan yang lebih baik, mulia dan lebih bermakna yang mana sentiasa berada dalam lingkungan rahmat dan keredhaan Allah S.W.T. Umat Islam diseru agar berhijrah melalui 3 dimensi iaitu penghijrahan akhlak, ilmu pengetahuan dan ibadah. Penghijrahan melalui akhlak daripada tidak baik kepada baik atau daripada baik kepada lebih baik. Begitu juga penghijrahan daripada tiada ilmu atau ilmu yang sedia ada kepada berilmu atau ilmu yang baru yang boleh memberi manfaat kepada diri sendiri, keluarga, masyarakat, bangsa, negara dan agama. Selain itu, Umat Islam hendaklah berhijrah daripada menjalankan kewajipan kepada Allah S.W.T. melalui Rukun Islam sahaja tetapi perlu mempertingkatkan lagi ibadah dengan melakukan ibadah-ibadah sunat untuk mendapat keredhaan dan memperkukuhkan keimanan kepada Allah S.W.T. Ceramah tersebut telah disampaikan oleh Ustaz Sarbini Dahlan.